Внесення соусу в тютюнову сировину або соусування тютюну – це технологія, за якої покращуються технологічні властивості тютюну та курильні якості у висушеному вигляді. Внесення соусу в процесі виготовлення тютюну для куріння є найважливішим етапом. Соус по-іншому – це смакова та ароматична добавка одночасно, приготована на основі водорозчинних компонентів. Соус для тютюну стабілізує смак листа, наповнює його вуглеводами для насолоди та аромату, утримує вологу всередині сировини, покращує горючість готової суміші.
Соусування, тобто. насичення тютюнового листа смако-ароматичним соусом здійснюється двома способами:
Залежно від сорту тютюну та бажаного результату, тютюнову сировину можна попередньо зволожувати парою з повітрям при температурі 50-60 ° C і розщипувати. Для кращого проникнення соусу у волокна тютюну, його попередньо нагрівають до 60-80 °C. Розпорошення гарячого соусу відбувається під тиском стисненого повітря у спеціальній конструкції.
Таке поняття, як соусований тютюн, застосовується давно. У 1980-х роках у книзі «Технологія на тютюневі вироби» Христо Г. Данов докладно описує цю технологію та прогресивні на той момент способи соусування тютюну та його ферментації. У ті роки весь курильний тютюн для трубки виготовлявся з високоякісної сировини за технологією соусування та ферментації. Види тютюнових виробів включали такі групи: тютюн для сигарет, тютюн для трубки, тютюн для самокруток. Вони також розподілялись на сорти: вищий, перший, другий, третій.
Соус для тютюну готувався окремо виключно з натуральних інгредієнтів, таких як мед, сухофрукти, чорнослив, курага та інші сіль кухонна для консервації готового тютюну. Для додаткової ароматизації готували спиртовий розчин на основі ваніліну, кумарину, ефірних олій запашних рослин: мускатного горіха, шавлії, гвоздики, бергамоту, з перуанським бальзамом для стабілізації та гліцерином для утримання вологи. Застосовувалася також ромова есенція у ряді випадків замість ваніліну та кумарину.
Соусування тютюну вдома - питання, що хвилює розуми любителів ароматних самокруток. Соусування тютюну та ароматизація тютюну – це два різні процеси, які можна виконувати в домашніх умовах, як спільно, так і окремо. При ароматизації нарізаний та підготовлений тютюн обприскують спеціальним розчином, потім просушують у теплому місці. Соусування відрізняється тим, що тютюновий лист замочується на якийсь час у соусі на водній основі з натуральними інгредієнтами, потім ріжеться і просушується при температурі 60-80 градусів. При соусуванні покращується смак тютюну та зменшується міцність.
У домашніх умовах ароматизувати покупний тютюн великої нарізки найпростіше натуральним сушеним листям м'яти, вишні та чорної смородини. Для цього достатньо перемішати листя з тютюном у скляній банці, наприклад, і закрити нещільно кришку. Залишити у теплому місці на 3-5 днів. Тютюн набуде легкого та приємного аромату. Для приготування розчину знадобиться свіже листя і коньяк, 500 мл коньяку і дві жмені свіжого листя наполягають 14 днів у темному місці. Після листя потрібно вийняти і додати|добавляти| ложку меду в коньяк. Обприскувати цим розчином готовий тютюн (розрахунок на 1-2 кг тютюну) та повільно просушувати. Для стійкішого ефекту процедуру можна повторювати кілька разів.
При регулярному виготовленні самокруток у домашніх умовах питання, чим соусувати тютюн виникає саме собою. Один і той же сорт тютюну або готова курильна суміш швидко набридає і хочеться урізноманітнити смак. Соусування тютюну – чудова ідея. Приготувати ароматний соус для тютюну в домашніх умовах за готовим рецептом простіше. Найчастіше використовується соус для тютюну на основі меду. Мед пом'якшує смак міцного тютюну та надає ніжного солодкого аромату.
Тютюн чим соусується найшвидше? Рецепт соусування тютюну медом та коньяком: знадобиться 200 г коньяку, 2 столові ложки меду, 80 мл оцту, 1 мл гліцерину. Усі інгредієнти потрібно ретельно змішати та додати дистильованої води до позначки 1 літр. Цей розчин підходить як соус для 1-1,5 кг тютюну. Тютюн необхідно помістити в широку ємність, залити соусом і покласти гніт зверху. Залишити на 2-3 доби, потім просушити при температурі 50-60 градусів за Цельсієм кілька днів і дати настоятися тиждень перед дегустацією. Зберігати соусований тютюн бажано у скляній герметичній ємності.
Інтернет-магазин Tabaking.com.ua пропонує широкий асортимент курильної продукції та аксесуарів для куріння. Для поціновувачів соусованого тютюну є вигідна пропозиція: соусований тютюн Прилуки в упаковці по 0.5 кг та 1кг від виробника за оптовою ціною. Також для соусування в домашніх умовах підходить тютюн Берлі та Вірджинія Голд. Цей тютюн можна замовити в упаковці по 0,5 кг та 1 кг. Доставка здійснюється у всі міста України протягом 1-3 робочих днів популярними кур'єрськими службами. Отримати товар можна як за повною передоплатою, так і після накладеного платежу в Новій Пошті.