Ферментація тютюну

Чи можлива ферментація тютюну в домашніх умовах без спеціалізованого обладнання? Самостійне вирощування та післязбиральна обробка тютюну до товарного стану – захоплюючий процес. Багато любителів якісного сортового тютюну воліють виготовляти сировину від А до Я з моменту посадки насіння рослини до сушіння і ферментації листя тютюнового листа, що встигло.


Також ферментація тютюну в домашніх умовах може здійснюватися з готовою сировиною. Виростити якісний сортовий тютюн у холодних кліматичних зонах складно, рослина чутлива до сонячного світла та вологості повітря. Тому відмінним рішенням купуватиме оптом висушені тютюнові листи сорту тютюну, наприклад, Вірджинії, Лакатії, Берлі. Потім ферментувати, висушувати та нарізати на готові фракції на власний смак.


Навіщо потрібна ферментація тютюну?

Ферментація тютюну – це процес обробки тютюнового листа за допомогою низькотемпературного тривалого впливу з метою покращення смакових та ароматичних якостей тютюнового листка. Новачки в курильній справі часто задаються питанням: навіщо потрібна ферментація тютюну? - Ферментація за рахунок тривалої теплової дії змінює хімічний склад тютюнового листа за рахунок розривання міжклітинного простору та вивільнення певних ферментів.


Після процесу ферментації тютюновий лист стає м'якшим та еластичнішим. Рівень вмісту нікотину знижується, а рівень глюкози, навпаки, підвищується. Гіркота і зайва терпкість також йде. Ферментація сортів тютюну залишає приємний медовий смак з легкими нотками диму. Ферментований тютюн ідеально підходить для курильної трубки, самокрутки, набивання сигаретних гільз.


Способи ферментації тютюну в домашніх умовах

Тютюн ферментують уже багато десятків років. З розвитком технологій швидка ферментація тютюну в домашніх умовах значно спростилася і стала доступною кожному. Існує безліч способів ферментації тютюнового листя. Залежно від сорту тютюну та бажаного кінцевого результату застосовують ту чи іншу технологію. При хорошій підготовці тютюнової сировини та послідовному дотриманні інструкцій, можна досягти в домашніх умовах ідентичного результату за смаковими та ароматичними властивостями у порівнянні з готовим імпортним ферментованим тютюном вищого класу. Розглянемо нижче найпопулярніші та найпростіші в реалізації способи ферментації тютюну.


Ферментація тютюну в духовці

Простий спосіб ферментації тютюну доступний кожному в домашніх умовах – ферментація тютюну в духовці. По суті - це швидший аналог томління тютюнового листа в печі або спеціально обладнаних боксах на великому виробництві. Для даного методу тютюновий лист повинен бути попередньо підсушений. Якщо листя тютюну кришиться - потрібно окропити його з пульверизатора для додаткової еластичності. Потім укласти рівними стосами в пакет і залишити насичуватися на добу. Після цього необхідно витягти центральну жилу (серцевину) листа і нарізати підготовлену сировину тонкими смужками.

Локшину з тютюнового листа слід покласти у банку з герметичною кришкою та прогрівати у духовці. Температурний режим слід виставляти 50-55 градусів Цельсія. Якщо немає датчика температури – виставити мінімальний вогонь і тримати дверцята духовки трішечки відчиненими. Такі маніпуляції проводять 5-7 днів по 2-4 години. Після кожного нагрівання та охолодження тютюнової сировини слід виймати з банки нарізану локшину і насухо витирати банку. Тютюн набуде медовий солодкуватий аромат і приємний смак без гіркоти.


Ферментація тютюну під пресом

Використання преса (гніту) – один із найпоширеніших старовинних способів обробки курильної сировини для покращення його смакових якостей. Ферментація тютюну під пресом – процес тривалий, але не вимагає постійного втручання людини. Тютюновий лист ферментується під пресом у дубових бочках 1-3 місяці залежно від бажаного кінцевого результату. Від тяжкості преса клітини усередині тютюнового листка лопаються, вивільняючи вакуолю. В результаті сировина стає м'якою, еластичною, з насиченим темно-коричневим відтінком. Кількість сахарози у складі підвищується на максимум, а рівень нікотину – знижується. Таку заготівлю ферментованого тютюну можна використовувати цілий рік при правильному зберіганні.


Ферментація тютюну у банках

Найприродніший спосіб без додаткового обладнання – ферментація тютюну у банках на відкритих сонячних променях. Цей метод обробки тютюнового листа триває значно довше, ніж у духовці, але ферментація відбувається природним чином. Коли закінчилася підготовка тютюну до ферментації, нарізану локшину необхідно поступово скласти в банку і щільно закрити кришку. Рекомендується використовувати металевий піддон або аркуш із духовки для збільшення тепла навколо банки з тютюном.


Конструкцію залишають на відкритому сонці протягом 6-8 годин щонайменше на 10 днів. Для приготування насиченого смаку тютюну для трубки може знадобитися до 30 днів. Тютюнову локшину необхідно регулярно діставати з банки та протирати ємність від зайвої вологи. Регулювати смак та аромат потрібно самостійно під індивідуальні потреби шляхом проби сировини. Кінцевий результат можна зберігати в тих же ємностях, використовуючи темне і прохолодне місце для збереження результату.


Ферментація тютюну на водяній бані

Метод водяної лазні відноситься до швидкої ферментації тютюнового листа за рахунок інтенсивної теплової дії. Ферментація тютюну на водяній бані проводиться також після підготовки тютюнового листа. Потім необхідно скласти нарізану сировину в банку з металевою кришкою та поставити на гарячу водяну лазню. Слід нагрівати банки з тютюновою сировиною та остуджувати поступово протягом 3-10 днів залежно від бажаного результату.


Тримати банки на водяній бані рекомендується від 2-х до 4-х годин на день. Вода в нижній ємності не повинна кипіти, найкраща температура – 90-94 градуси за Цельсієм. Отриманий ферментований тютюн зберігається тривалий час та зберігає свої смакові якості. Перед використанням ферментованого тютюну в домашніх умовах для самокруток та сигаретних гільз може знадобитися додаткове просушування. Просушувати бажано маленькими партіями безпосередньо перед забиванням гільз чи самокруток.